Strony

6 gru 2013

Makaron z pulpecikami w pomidorowym sosie


Dzisiaj jedna z moich ulubionych  kuchni czyli
kuchnia włoska i makaron z pulpecikami.
Obowiązkowo w sosie pomidorowym.
Smakuje i dużym i tym mniejszym:))

Składniki dla 3-4 osób:
400g mięsa mielonego (właściwie
obojętnie jakie ja zrobiłam z cielęciny)
1 jajko
bułka tarta (ok. 2 łyżki)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Składniki na sos:
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
500ml przecieru pomidorowego z kartonika
80ml mleka
oregano
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru

Mięso  zmieszać z czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
Dodać bułkę tartą i ulepić małe kulki wielkości
orzecha włoskiego. Ułożyć je na talerzu, przykryć 
folią i wstawić do lodówki. 
Na sos cebulę i czosnek pokroić, następnie 
zmiksować blenderem na papkę. 
Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić
pastę czosnkowo-cebulową, zmniejszyć gaz
 i smażyć ok. 5 minut. Wlać przecier pomidorowy
i 250 ml zimnej wody. Wymieszać i gotować
na nieco większym już ogniu 5-10 minut.
Następnie wlać mleko i wymieszać z całością.
Teraz wrzucić do sosu pulpeciki z lodówki.
Przykryć patelnię częściowo i gotować je
ok. 20-30 minut przewracając od czasu do czasu.
Pod koniec doprawić całość solą i pieprzem oraz
oregano i cukrem. Podawać z makaronem
(w oryginale spaghetti), posypane startym
 parmezanem i natką pietruszki.

*Przepis znalazłam na Wielkim żarciu a 
umieściła go tam anay. Przyznaję, że
nieco go zmieniłam:)

1 komentarz:

  1. nasz ulubiony obiadek! na klopsiki zawsze są chętni :)

    OdpowiedzUsuń