Dzisiaj jedna z moich ulubionych kuchni czyli
kuchnia włoska i makaron z pulpecikami.
Obowiązkowo w sosie pomidorowym.
Smakuje i dużym i tym mniejszym:))
Składniki dla 3-4 osób:
400g mięsa mielonego (właściwie
obojętnie jakie ja zrobiłam z cielęciny)
1 jajko
bułka tarta (ok. 2 łyżki)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Składniki na sos:
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
500ml przecieru pomidorowego z kartonika
80ml mleka
oregano
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Mięso zmieszać z czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
Dodać bułkę tartą i ulepić małe kulki wielkości
orzecha włoskiego. Ułożyć je na talerzu, przykryć
folią i wstawić do lodówki.
Na sos cebulę i czosnek pokroić, następnie
zmiksować blenderem na papkę.
Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić
pastę czosnkowo-cebulową, zmniejszyć gaz
i smażyć ok. 5 minut. Wlać przecier pomidorowy
i 250 ml zimnej wody. Wymieszać i gotować
na nieco większym już ogniu 5-10 minut.
Następnie wlać mleko i wymieszać z całością.
Teraz wrzucić do sosu pulpeciki z lodówki.
Przykryć patelnię częściowo i gotować je
ok. 20-30 minut przewracając od czasu do czasu.
Pod koniec doprawić całość solą i pieprzem oraz
oregano i cukrem. Podawać z makaronem
(w oryginale spaghetti), posypane startym
parmezanem i natką pietruszki.
*Przepis znalazłam na Wielkim żarciu a
umieściła go tam anay. Przyznaję, że
nieco go zmieniłam:)
nasz ulubiony obiadek! na klopsiki zawsze są chętni :)
OdpowiedzUsuń