Może oglądaliście program MasterChef
i wyprawę uczestników do Maroka.
Właśnie tam uczestnicy mieli okazję poznać
Alię, która zgłębiała przed nimi tajniki
kuchni marokańskiej. Ja znalazłam jej stronę
i te właśnie daktylowo- migdałowe trufle.
Smakują wybornie i ...Marokiem:)
Składniki na ok. 15 sztuk:
1 szklanka daktyli bez pestek (autorka użyła
świeżych ja suszonych)
1 szklanka płatków migdałowych (ja
użyłam już mielonych)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wody kwiatu pomarańczy
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
wiórki kokosowe do obtoczenia
W garnku zagotować wodę.
Do sitka (takiego jak robimy frytki) włożyć
daktyle i gotować je ok. 5-10 minut (świeże
20 minut) aż będą miękkie. Wyjąć i odsączyć.
Na patelni uprażyć migdały.Zmiksować je
razem z daktylami w blenderze na papkę.
Dodać miód, wodę z kwiatu pomarańczy
i cynamon. Dokładnie wymieszać i formować
małe kulki. Każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych.
*Przepis pochodzi ze strony "Cooking with Alia"
Warto obejrzeć sobie tam też filmik
z przygotowania trufli.
wyglądają rewelacyjnie:) lubię trufle:D
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dostałam całą "siatkę" daktyli suszonych i nie wiem co z nimi zrobić a tu proszę!!! Zaglądam codziennie i jak na moje życzenie!! :) Próbuje jutro :) Chociaż się boje! ;)
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam!! :) i zostal już tylko jeden! :) Super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńDzięki .Karolina
Bardzo się cieszę, że smakowały:)
Usuń