Strony

7 gru 2013

Daktylowo-migdałowe trufle


Może oglądaliście program MasterChef 
i wyprawę uczestników do Maroka.
Właśnie tam uczestnicy mieli okazję poznać
Alię, która zgłębiała przed nimi tajniki 
kuchni marokańskiej. Ja znalazłam jej stronę
 i te właśnie daktylowo- migdałowe trufle. 
Smakują wybornie i ...Marokiem:) 

Składniki na ok. 15 sztuk:
1 szklanka daktyli bez pestek (autorka użyła
świeżych ja suszonych)
1 szklanka płatków migdałowych (ja
użyłam już mielonych)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wody kwiatu pomarańczy
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
wiórki kokosowe do obtoczenia

W garnku zagotować wodę.
Do sitka (takiego jak robimy frytki) włożyć
daktyle i gotować je ok. 5-10 minut (świeże
20 minut) aż będą miękkie. Wyjąć i odsączyć.
Na patelni uprażyć migdały.Zmiksować je
razem z daktylami w blenderze na papkę.
Dodać miód, wodę z kwiatu pomarańczy
i cynamon. Dokładnie wymieszać i formować
małe kulki. Każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych.

*Przepis pochodzi ze strony "Cooking with Alia"
Warto obejrzeć sobie tam też filmik 
z przygotowania trufli.

5 komentarzy:

  1. wyglądają rewelacyjnie:) lubię trufle:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dostałam całą "siatkę" daktyli suszonych i nie wiem co z nimi zrobić a tu proszę!!! Zaglądam codziennie i jak na moje życzenie!! :) Próbuje jutro :) Chociaż się boje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i zrobiłam!! :) i zostal już tylko jeden! :) Super pomysł ;)
    Dzięki .Karolina

    OdpowiedzUsuń