Zostajemy w klimacie świątecznym.
Ciasto z żurawiną to ciasto, które nie wymaga
nawet wyciągania miksera z szafki.
Wystarczy tylko łyżka i chwileczka żeby
cieszyć się tym pysznym wilgotnym ciastem:)
Składniki:
1,5 szklanki mąki +1 łyżka (do obtoczenia żurawiny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki oleju
1-2 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
1 szklanka suszonej żurawiny*
Składniki na lukier:
2-3 łyżki soku z pomarańczy
ok. 1 szklanka cukru pudru
W misce zmieszać mąkę z proszkiem.
W drugiej misce zmieszać jogurt, cukier,
jajka, skórkę z pomarańczy, olej i ekstrakt z wanilii.
Do mokrych składników dodać suche.
Wymieszać łyżką i na końcu dodać żurawinę wcześniej
sparzoną, osuszoną i wymieszaną z 1 łyżką mąki).
Delikatnie wymieszać i wlać do foremki
keksówki o wymiarze 30x12cm.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
około 45-55 minut. Ostudzić i polukrować.
* w oryginale była żurawina świeża lub mrożona
(gdy się na taką zdecydujemy wtedy trzeba użyć
więcej cukru do ciasta)
** Przepis pochodzi ze strony My honeys place.
Z moimi modyfikacjami.
Ależ to ciasto musi być aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie, proste i baaardzo smakowite ciasta.
OdpowiedzUsuńCiasto wyglądają obłędnie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
super ciacho i te naczynka w stylu country village :) tez zaczelam zbierac oryginalne naczynia na pchlich targach i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna babka! takie lubie :)
OdpowiedzUsuń