Strony

18 gru 2013

Gulasz szegedyński


Dzisiaj nie do końca świątecznie danie chociaż gulasz
jak dla mnie przypomina nasz swojski bigos:)
Za bigosem nie przepadam ale ten gulasz bardzo
przypadł mi do gustu:)

Składniki:
80dag mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
1 duża cebula
1 kg kiszonej kapusty
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
kwaśna śmietana ok. 100 ml

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklić.
Pod koniec dodać posiekany czosnek.
Zdjąć garnek z ognia i wsypać paprykę słodką.
Wymieszać i znów umieścić na ogniu.
Dodać pokrojone w kostkę mięso i zalać je 1 szklanką
wrzącej wody. Całość dusić ok. 20 minut 
(w razie potrzeby dolewając troszkę wody).
Doprawić solą, dodać kminek i kapustę kiszoną.
Dusić 1,5 godziny na małym ogniu mieszając od
czasu do czasu i uzupełniając w razie potrzeby wodą.
Gdy całość będzie już gotowa doprawić do smaku
solą, pieprzem i ostrą papryką.
Serwować z kleksem śmietany (w oryginalnym
przepisie śmietanę miesza się z mąką -2 łyżeczki-
i zaprawia danie.) Autor poleca serwować
danie z knedlami ale wg. mnie równie dobrze
smakuje z ziemniakami lub kromką chleba:)

*Przepis autorstwa Roberta Makłowicza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz