Strony

2 gru 2013

Kapuśniak


Kapuśniak to taka kwaśna zimowa zupa z 
kapusty kiszonej. Świetna na rozgrzewkę
po zimnym zimowym dniu.
Moja to taka troszkę lżejsza wersja:)

Składniki:
1/2 kg mięsa z kurczaka, skrzydełka lub udka
30- 50 dag kapusty kiszonej
2 marchewki
1 pietruszka 
kawałek pora i selera
4-5 średnich ziemniaków
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól , majeranek
kawałek kiełbasy wędzonej

Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukać i pokroić.
Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listek laurowy,
3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Gotować na niewielkim ogniu aż będzie miękka.
Do drugiego garnka włożyć mięso, zalać
wodą (żeby zakryć mięso), dodać ziele angielskie i
listek laurowy. Zagotować, zmniejszyć gaz i dodać
starte na tarce o grubych oczkach warzywa oraz
pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości.
Doprawić do smaku solą. Dodać ugotowaną kapustę
oraz kiełbasę. Chwilę razem gotować. Doprawić 
majerankiem i jeśli trzeba solą i pieprzem.
Jeśli ktoś ma ochotę może zrobić zasmażkę
ale ja ich nie toleruję:)

*Przepis na podstawie przepisu eNki.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kapuśniak, taki kwaskowy mniam :)
    Zapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasteczka

    OdpowiedzUsuń