Strony

14 sty 2013

Rurki francuskie z bitą śmietaną


Bardzo proste rurki do
popołudniowej kawki:)
Przyznam się Wam, że ostatnio
zakupiłam sobie dwie książki
o fotografii kulinarnej bo doszłam
do wniosku, że moje zdjęcia to 
hmmm...żenada:)
Teraz ćwiczę i zdjęcie rurek jest
właśnie efektem tych ćwiczeń:)
Jak Wam się podoba? 
Tylko szczerze:)

Składniki  na ok. 10 szt.:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(ja jak zawsze świeże 275g)
1 białko
brązowy cukier
ok. 150g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru

Ciasto pociąć na paski o szerokości
ok. 2,5-3 cm  (od dłuższej strony).
Na rurki nawinąć paski ciasta
i posmarować białkiem.
Następnie obtoczyć w cukrze.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut.
Śmietanę ubić dosładzając pudrem.
Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną.


19 komentarzy:

  1. Zdjęcie super i rurki pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie każde twoje zdjęcie świetnie się prezentuje, a to zachęca do wypróbowania przepisu. Ale fajnie że chcesz się rozwijać, bo to akurat nigdy nie zaszkodzi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubię te ładne obrazki
    sprzed książek i po ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki wielkie:) Ja też uważam, że nowych doświadczeń nigdy za wiele. Miałam oczywiście na myśli fotografię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej jakie one są przecudnie apetyczne, jestem wielką fanką takich rurek :)
    Strzał w dziesiątkę, a zdjęcia są tak śliczne, że działają na wyobraźnie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie Ci wyszły zdjęcia, polec jakąś książkę bo tez mam ten sam problem na swoim blogu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam książkę Helene Dujardin "Ujęcia ze smakiem", która jest autorką tego bloga http://www.tarteletteblog.com/

      Usuń
  7. ależ karnawałowa słodycz ... ! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcie bardzo ładne, ale wszystkie Twoje zdjęcia zawsze mi się podobały i zawsze były dla mnie inspiracją. Jeszcze na Wielkim Żarciu najwięcej w ulubionych miałam Twoich przepisów, które cieszyły oko i pobudzały kubki smakowe. Fajnie, że Twoje zdjęcia będą z czasem jeszcze bardziej apetyczne, życzę sukcesów w dalszym pstrykaniu kulinarnych dzieł:)
    Pozdrawiam! A rurki z pewnością są pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne! Aż mam ochotę na rurkę :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tez sie do ksiazki przymierzam, musze podszlifowac koniecznie swoje zdjecia, bo az strach na nie niektore patrzec :)
    A efekt Twoich cwiczen - REWELACJA! Piekne zdjecie, zacheca do siegniecia po taka rureczke!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdjęcie jest pięknie wykonane, a te rurki to przepysznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  12. rurki pychota :) a zdjęcie piękne!! choć sama nie mam w tym temacie wiele doświadczenia ;/

    OdpowiedzUsuń
  13. Szczerze powiedziawszy to mi się wcześniejsze zdjęcia bardzo podobały i nie uważam żeby to była żenada:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana chciałabym robić takie zdjęcia jak Ty :) To ja jestem na etapie zdjęć typu - żenada :D
    a Ty masz cudowne zdjęcia i jeszcze lepsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na jakie rurki należy nawijać ciasto? Trochę się zagubiłam, są jakieś specjalne rurki na które nawija się ciasto francuskie?
    A zdjęcie... pychota, piękne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są specjalne metalowe rurki na które nawijamy ciasto.

      Usuń