Pierwszy raz takie rogaliki
jadłam u mojej teściowej, która
piecze je już od wielu lat.
Zawsze bardzo mi smakowały ale
robię je chyba dopiero po raz drugi.
Obowiązkowo z powidłami:)
Składniki na ok. 30-40 szt:
250g masła
250g sera mielonego
250g mąki
powidła śliwkowe
lub inny dżem -1 słoik
Masło, ser i mąkę posiekać
i szybko zagnieść.
Zawinąć w folię i schłodzić
w lodówce ok. 1/2 h
Rozwałkować, pokroić na
trójkąty, nałożyć powidła i
zwinąć w rogaliki (tak jak tutaj)
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
przez około 15-20 minut (na złoty kolor).
Gdy ostygną można posypać pudrem.
ładnie wyglądają:) najlepsze są z powidłami albo czekoladą:)
OdpowiedzUsuńserowe z powidłami- brzmi świetnie;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się;)
Usuńślicznie wyszły, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię i dla mnie również koniecznie z powidłami:)
OdpowiedzUsuńLubię rogaliki z powidłami, z serowego ciasta jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNo to sie dzisiaj ,,dogadalysmy:)))),,
OdpowiedzUsuńNo faktycznie:)
Usuńpyszności :) poczęstuję się!
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie. Jaki to ma być ser (oprócz tego, że mielony :) )? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że ja kupiłam zwykły twaróg półtłusty i zmieliłam blenderem.
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki wychodzą świetne z konfitura z róży.We Włoszech nie ma takiego sera jak nasz polski biały, ale używam Ricotta. Wszyscy się zjadają, bo konfitury z różanej też nie ma.
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę