Strony

2 kwi 2011

Babka kakaowo-cytrynowa


Moja ulubiona dwukolorowa babka.
Piekę ją bardzo często na Wielkanoc.
Myślę, że w tym roku także:))

Składniki:
250g mąki
250g masła
250g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
4 jaja
4 płaskie łyżki kakao
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać kakao,
do drugiej skórkę z cytryny.
Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i sokiem
z cytryny na puszystą masę.
Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą.
Masę podzielić na dwie części.
Jedną wymieszać (najlepiej ręcznie) z
mąką z kakao, drugą z mąką i skórką.
Wlać do blaszki najpierw
ciemną masę a następnie jasną.
Piec ok. 1 godziny w 180-190 stopniach.

*gdy masa kakaowa wyjdzie zbyt
gęsta, można dodać 1-2 łyżki mleka

4 komentarze:

  1. jak ona fantastycznie wygląda! prawdziwe dzieło sztuki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda Ja też w święta muszę jakąś przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki:) Zapewniam, że smakuje też dobrze:))

    OdpowiedzUsuń
  4. oo tak to zdecydowanie moje smaki :))
    zresztą jestem wieloletnią fanką Twoich babek i innych wypieków, jeszcze z czasów wielkiego żarcia :)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń