Strony

6 kwi 2011

Pulpeciki w sosie koperkowym


To było ulubione
danie mojego
synka
tak do 6-tego roku życia.
Potem obraził się na
mięso mielone:))

Bardzo delikatne pulpecik
z mięsa
drobiowego
w sosie koperkowym
lub
można zrobić z pietruszką.
Można też dodać pieczarki.

Składniki
na ok. 4 osoby:

500 g mięsa drobiowego

1 cebula
1 czerstwa bułka 1 jajo
sól
mąka do
obtoczenia pulpecików

Składniki
na sos:

50g masła

50g mąki
koperek lub natka
pietruszki
ok. 2 łyżki
sól, pieprz

Mięso zmielić razem z cebulą i
namoczoną i odciśniętą bułką.

Dodać jajko i sól.
Całość wymieszać na jednolitą masę.

Z mięsa formować małe pulpeciki, obtaczać w
mące i wrzucać do 1L osolonej gotującej się wody.
Przykręcić gaz i gotować
pulpeciki
do miękkości.
Następnie je wyjąć.
Przygotować sos.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę.
Dodać do wywaru i zagotować.
Dodać posiekane zielone
i doprawić do smaku.

Zalać pulpety sosem.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam!
    Pulpeciki i sos koperkowy.:) Chciałabym być Twoim pięcioletnim synem..;)
    A poza tym, zobaczysz, jeszcze mu przejdzie ten dąs i za mamine pulpeciki dużo będzie zdolny poświęcić.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne proste danie, które zawsze będzie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie połączenie moich ulubionych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne;) do tego lekkie i takie wiosenne

    OdpowiedzUsuń
  5. Pulpeciki pyszne. Mój młodszy zajadał ze smakiem:) Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń