Strony

22 sie 2012

Gofry brokułowe


Jedliście już kiedyś gofry na wytrawnie?
Przyznaję, że ja do tej pory nigdy.
Myślałam, że nie będą mi smakowały
ale zrobiłam z ciekawości.
Byłam bardzo zaskoczona jakie
wyszły pyszne i chrupiące.
Ze strony Lawendowy Dom.

Składniki  na 16 szt:
 350g brokuła
300 g sera wiejskiego
1,5 szklanki mleka
2 duże jajka
2 szklanki mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 szalotki
drobno posiekane
1 - 2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek

jogurt naturalny lub śmietana

Brokuła ugotować i ostudzić.
W blenderze zmiksować ser i brokuła.
Wlać mleko i dodać jajka.
Dokładnie wymieszać.
W misce zmieszać mąkę, 
proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz
Do suchych składników wlać wcześniej
zmiksowane mokre składniki i wymieszać razem.
  Dodać szalotkę, czosnek i oliwę z oliwek.
Smażyć na rozgrzanej gofrownicy ok. 5 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.


5 komentarzy:

  1. intrygujące połączenie!!! jak tylko będę mogła zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gofry z brokułami? brzmi intrygująco, muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam gofrów na wytrawnie,ale wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na to bym nie wpadł! Genialne

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować, tym bardziej że wszystko co inni lubią na słodko, ja preferuję na słono :)

    OdpowiedzUsuń