Jedliście już kiedyś gofry na wytrawnie?
Przyznaję, że ja do tej pory nigdy.
Myślałam, że nie będą mi smakowały
ale zrobiłam z ciekawości.
Byłam bardzo zaskoczona jakie
wyszły pyszne i chrupiące.
Ze strony Lawendowy Dom.
Składniki na 16 szt:
350g brokuła
300 g sera wiejskiego
1,5 szklanki mleka
2 duże jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 szalotki drobno posiekane
1 - 2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
300 g sera wiejskiego
1,5 szklanki mleka
2 duże jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 szalotki drobno posiekane
1 - 2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
jogurt naturalny lub śmietana
Brokuła ugotować i ostudzić.
W blenderze zmiksować ser i brokuła.
Wlać mleko i dodać jajka.
Dokładnie wymieszać.
W misce zmieszać mąkę,
proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz.
Do suchych składników wlać wcześniej
zmiksowane mokre składniki i wymieszać razem.
Dodać szalotkę, czosnek i oliwę z oliwek.
Smażyć na rozgrzanej gofrownicy ok. 5 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
intrygujące połączenie!!! jak tylko będę mogła zrobię :)
OdpowiedzUsuńgofry z brokułami? brzmi intrygująco, muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam gofrów na wytrawnie,ale wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNa to bym nie wpadł! Genialne
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, tym bardziej że wszystko co inni lubią na słodko, ja preferuję na słono :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo pyszny mega dobre synuś 14 miesięcy i się zajadal
OdpowiedzUsuńCzy nadmiar ciasta można zamrozić?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie wiem. Raczej nie.
UsuńCiasta nie można mrozić, ale gotowe gofry tak. Potem je odgrażam i wrzucam do tostera jak zwykły chleb. Wychodzą świeże i lekko chrupkie.
Usuń