Tym razem troszkę inna szarlotka
bo podawana na zimno.
Chociaż uwielbiam taką
tradycyjną na kruchym cieście
ta również przypadła mi do gustu:)
Składniki na biszkopt
blaszka 24x30cm:
3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na
masę jabłkową:
1 galaretka cytrynowa
Składniki
na piankę:
1/2 L śmietany 30%
1/2 L śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
polewa czekoladowa
Najpierw upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Następnie dodać olej oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do foremki i piec
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do foremki i piec
ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Do gorącego musu jabłkowego
wsypać galaretkę i mieszać aż
się dokładnie rozpuści.
Odstawić aż masa wystygnie.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać
rozpuszczoną w 1 szklance
i schłodzoną galaretkę.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę z jabłek.
Wstawić do lodówki aż zastygnie.
Wyjąć i wyłożyć piankę z bitej śmietany.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch udekorować polewą czekoladową.
piękne i apetycznie wyglądające ciastko
OdpowiedzUsuń