Strony

13 sie 2012

Szarlotka królewska


Tym razem troszkę inna szarlotka
bo podawana na zimno.
Chociaż uwielbiam taką 
tradycyjną na kruchym cieście
ta również przypadła mi do gustu:)

Składniki  na biszkopt
blaszka 24x30cm:
 3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 Składniki na
 masę jabłkową:
1 galaretka cytrynowa

Składniki 
na piankę:
1/2 L śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa

polewa czekoladowa

Najpierw upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
  Dodać cukier i po jednym żółtku.  
Następnie dodać olej oraz mąkę
  wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do
foremki i piec
 ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Do gorącego musu jabłkowego
wsypać galaretkę i mieszać aż
się dokładnie rozpuści.
Odstawić aż masa wystygnie.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać
rozpuszczoną w 1 szklance 
i schłodzoną galaretkę.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę z jabłek. 
Wstawić do lodówki aż zastygnie.
Wyjąć i wyłożyć piankę z bitej śmietany.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch udekorować polewą czekoladową.

1 komentarz: