Strony

24 sie 2012

Gnocchi ziemniaczane


Gnocchi  to włoskie kluski
trochę podobne do naszych kopytek.
Jada się je z różnymi sosami jak
pomidorowy, peso lub mięsny.
Przepis z tej strony (polecam
zobaczyć tam sobie filmik:)

Składniki 
dla 6-8 osób:
1 kg ziemniaków
300g mąki
1 jajko
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Jeszcze gorące obrać (ja obierałam w rękawicy:)
Następnie przecisnąć je przez praskę.
Dodać jajko i dwie duże garście mąki 
oraz sól i pieprz.
Zagnieść ciasto dosypując resztę mąki.
Stolnicę podsypać mąką.
Z ciasta uformować wałek.
Rwać z niego po kawałku ciasta
i lepić wałeczki (jak na kopytka).
Pokroić je jak kopytka (ok. 1cm grubości).
Jeśli chcemy żeby miały tradycyjny
kształt to możemy to zrobić za pomocą
specjalne deski  z rowkami lub widelca.
Polecam obejrzeć sobie tutaj.
Kuski wrzucić na osolony wrzątek 
i gotować ok. 2-3 minuty.

2 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski :) a takie w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. E tam Gnocchi, zwykłe szare kluchy ze smacznym sosem:) Sama dzisiaj robię, ale z boczkiem i z zasmażaną kapustą:)

    OdpowiedzUsuń