Strony

11 sie 2012

Placuszki z cukinią i fetą



Bardzo smaczne placuszki
z dodatkiem cukinii i sera feta.
Z kleksem śmietany lub jogurtu
niebo w gębie:))
Przepis z tej strony.

Składniki 
na ok. 10 sztuk:
2 szklanki startej cukinii 
(ok. 2 młode cukinie)
1/2 szklanki pokruszonego sera feta
1-2 młode cebulki
natka pietruszki-
 (u mnie bez ze względu na młodego)
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól,pieprz
kwaśna śmietana lu gęsty jogurt 

Cukinię posolić i zostawić na ok. 15 minut.
Następnie dokładnie odcisnąć sok.
W misce zmieszać mąkę, proszek oraz sól i pieprz.
Do odsączonej cukinii dodać pokruszoną fetę, żółtka
oraz pokrojoną drobno cebulę i natkę pietruszki.
Dodać mączną mieszankę i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
Całość delikatnie wymieszać.


Na patelni rozgrzać oliwę i wykładać
po jednej łyżce ciasta na jednego placka.
Smażyć na złoty kolor.
Podawać ze śmietaną lub jogurtem.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na cukinię z fetą, wypróbuję. Placuszki smażę, ale to będzie doskonała odmiana maja
    www.majaskorupska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń