Uwielbiam wszystko co drożdżowe:
ciasta, drożdżówki, bułeczki i resztę.
Jeśli są na słodko i mają owoce
to do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:)))
Składniki na
blaszkę 24x40cm:
1/2kg mąki
1 szklanka letniego mleka
30g świeżych drożdży
3 małe jajka
120g cukru
50g masła
szczypta soli
ok. 1/2 kg śliwek (węgierek
mogą też być inne lub inne owoce)
Składniki
na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
Najpierw zrobić rozczyn.
Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie wymieszać.
łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie wymieszać.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
żeby rozczyn wyrósł (ok. 15 minut).
Jajka ubić z cukrem.
Do miski z mąką dodać ubite jajka,
wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli.
Ciasto wymieszać (wychodzi rzadkie -
jeśli jest bardzo rzadkie można
dosypać odrobinę mąki) i dodać
rozpuszczone i ostudzone masło.
Ciasto ucierać hakami miksera,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Śliwki umyć i wyciągnąć pestki.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć go
do wysmarowanej blaszki, ułożyć śliwki
skórką do dołu i posypać kruszonką
przygotowaną z podanych składników.
Zostawić do wyrośnięcia na
około 15-20 minut.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku przez 30-40 minut.
Gdy ciasto ostygnie można polać lukrem.
Śliwki górą na blogach - w końcu sezon w pełni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpyszne jest to Twoje ciasto:) zapraszam do mnie po wyróżnienie:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.uwielbiamgotowac.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
pozdrawiam cieplutko
uwielbiam drożdżowe a ze śliwkami w szczególności :)
OdpowiedzUsuńDroga ilko! Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:)
OdpowiedzUsuńhttp://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
Pozdrawiam!
Ja też Ciebie nominowałam:)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html