Strony

23 lut 2011

Kruche paluszki serowe


Paluszki raczej powinny nosić
nazwę mega kruche:)) Można je podać zamiast chipsów
do piwa lub zup kremów.
Ciasto jest troszkę ciężkie
w obróbce ale paluszki smakiem to
na pewno wynagrodzą:)

Przepis z gazety Przyjaciółka.

Składniki na
ok. 40-50 sztuk:
300g mąki

150g masła

1 duże jajko

3 łyżki startego parmezanu
(u mnie ser edamski) sól
1 żółtko do posmarowania wierzchu
mak, sezam lub kminek do posypania

Z mąki, zimnego masła, jajka, soli
i startego
na małych oczkach sera
zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.1-2 godziny.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Randełkiem lub nożem pokroić na
paski
szerokości ok. 1cm.
Ułożyć je na blaszce, posmarować żółtkiem i posypać
makiem, sezamem lub kminkiem.

Piec w 190-200 stopniach ok. 10-15 minut.

5 komentarzy:

  1. Ależ pięknie wyglądają. Skusiły mnie swoim widokiem, więc jestem.:) Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś się nam krzywo kliknęło, przepraszamy za bałagan :) Zdjęcie już u nas, pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne! bardzo lubię takie wytrawne wypieki :) wolę od chipsów czy paluszków z paczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak dobry ,chociaż ciężkie w odróbce .Może trochę śmietany pomoże następnym razem.

    OdpowiedzUsuń