Strony

27 lut 2011

Krabiki drożdżowe



Postanowiłam nieco osłodzić mojemu dziecku
  zakończenie ferii i upiekłam bułeczki drożdżowe
w kształcie krabików:)

A tak naprawdę to kończył
mi się
termin na opakowaniu drożdży

i musiałam coś z nimi zrobić:))
Ale fajne wyszły:))) Składniki na
ok.20 sztuk:

1/2 kg mąki
80g masła
20dag świeżych drożdży 2 jajka w temp. pokojowej
250ml ciepłego mleka 70g cukru
szczypta soli
troszkę aromatu cytrynowego
powidła, marmolada lub nutella na nadzienie chipsy czekoladowe na oczy
1żółtko+1 łyżka mleka

Z mleka, drożdży, łyżeczki
cukru i
100g mąki zrobić zaczyn.
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru,
roztrzepane widelcem jajka,
sól, rozpuszczone i ostudzone masło
oraz
aromat cytrynowy.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do ponownego
wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość. Ciasto krótko zagnieść i rozwałkować.
Wycinać ok. 10cm kółka.
Na środek każdego nałożyć
troszkę nadzienia
(nie za dużo bo
będzie potem trudno nacinać).
Brzegi posmarować jajkiem z mlekiem.
Złożyć na pół i zlepić.
Z górnej części ciasta z dwóch stron naciąć czułka i podnieść je do góry.
Na końcu każdego umieścić po
jednym czekoladowym chipsie.

Dół ponacinać. Dokładna instrukcja
obrazkowa
poniżej:


Całość posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 15 minut.

11 komentarzy:

  1. Widzę, że kreatywnie spędzasz niedziele Świetne są!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie!
    Jeszcze jedno takie dzieło, a poproszę, żebyś mnie adoptowała.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. haha, te bułeczki są mega! czy mogę dwie? :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję.. młodemu się spodobają :))

    OdpowiedzUsuń
  5. rozwaliły nas te krabiki :) Są naszym dzisiejszym prywatnym hitem :D Podlinkowaliśmy je też na naszym profilu na facebooku http://www.facebook.com/pages/Wykrywacz-smaku/163112597063123

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że krabiki Wam się spodobały:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie sliczne!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie je upiekłam, są przepyszne!!!Wyglądają tak samo jak na zdjęciach. Musiałam jednak dodać wiecej mąki

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne. Absolutnie fantastyczne :-)

    OdpowiedzUsuń