Strony

8 lut 2011

Ciasto migdałowe



Przepis na to ciasto dostałam już
ładne kilka lat temu
od koleżanki u której zresztą miałam przyjemność
  go skosztować.  Bardzo lubię jego wierzch 
czyli słodziutką skorupkę migdałową.  
Lubię to ciasto za coś jeszcze.
Nie brudzi się przy
jego robieniu
ani jednej szklanki;))
 
Składniki na ciasto:
1 kubek śmietany 36% (200ml)

1 kubek cukru (ten po śmietanie)
4 jajka
2 kubki mąki (też te po śmietanie)
1 cały proszek do pieczenia (15g)  
Składniki na polewę:
150g masła
2 cukry waniliowe
1 kubek cukru (ciągle ten po śmietanie)
4 łyżki mleka
200g płatków migdałowych

Składniki na ciasto wymieszać mikserem.
Dużą blaszkę (ciasto jest na taką z wyposażenia
piekarnika ale można zrobić
też w 25x40cm)
wyłożyć papierem
do pieczenia.Wlać ciasto.
 Piec w 175 stopniach ok. 25 minut aż się zarumieni. 
Składniki na polewę włożyć do
garnuszka i zagotować. Na podpieczone ciasto wlać

polewę i piec jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz