Nie będę oryginalna jeśli napiszę, że moim
ulubionym śniadaniem jest musli z mlekiem.
A szczególnie lubię musli tropikalne.
Z dodatkiem ananasa, banana i papai.
Te sklepowe chociaż niezłe nie dorównają
temu zrobionemu własnoręcznie w domu
. A potrzeba na to tylko kilka chwil.
Przepis stąd.
Składniki:
4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki brązowego cukru (u mnie bez)
1 szklanka owoców kandyzowanych
(ananasa, papai, banana, rodzynków i wiórków kokosowych)
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
3 łyżki miodu
W misce zmieszać płatki, cukier,
sól i owoce kandyzowane.
W garnuszku podgrzać olej z miodem.
Dokładnie wymieszać.
Zalać mieszanką składniki w misce aż
wszystkie będą nawilżone.
Całość wyłożyć na wyłożoną papierem do
pieczenia blaszkę i piec
ok. 15-20 minut w 140-150 stopniach.
Podczas pieczenia nie mieszać.
Ostudzić, połamać na kawałki i wsypać do słoika.
domowej roboty jest zdecydowanie pyszniejsza :) I wiemy co w niej mamy
OdpowiedzUsuń