Strony

16 lut 2011

Granola tropikalna


Nie będę oryginalna jeśli napiszę, że moim

 ulubionym śniadaniem jest musli z mlekiem.
A szczególnie lubię musli tropikalne.
Z dodatkiem ananasa, banana i papai.  
Te sklepowe chociaż niezłe nie dorównają
temu zrobionemu
własnoręcznie w domu
. A potrzeba na to tylko kilka chwil.
Przepis stąd.

Składniki:
  4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki brązowego cukru (u mnie bez)
  1 szklanka owoców kandyzowanych
(ananasa, papai, banana, rodzynków i wiórków kokosowych)
  1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
3 łyżki miodu

W misce zmieszać płatki, cukier,
sól
i owoce kandyzowane.
W garnuszku podgrzać olej z miodem.
  Dokładnie wymieszać.
Zalać mieszanką składniki w misce
wszystkie będą nawilżone.

Całość wyłożyć na wyłożoną papierem do
pieczenia blaszkę
i piec
ok. 15-20 minut w 140-150 stopniach.

Podczas pieczenia nie mieszać.
Ostudzić, połamać na kawałki i wsypać do słoika.

1 komentarz:

  1. domowej roboty jest zdecydowanie pyszniejsza :) I wiemy co w niej mamy

    OdpowiedzUsuń