Ostatnio bardzo polubiliśmy kuchnię chińską.
No może oprócz młodego:))
Ponieważ zostało mi kilka składników
z sałatki z kiełkami postanowiłam
wykorzystać je w jakimś daniu.
I znalazłam w Kuchni Usagi
potrawę , która najbardziej przypadła
mi do gustu. I zrobiłam .
Od siebie dodałam tylko grzybki:)
Nie muszę pisać, że bardzo nam smakowała.
Składniki:
1 pierś z kurczaka (500g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
ok. 100g kiełków bambusa
350g kiełków fasoli mung
100g grzybów (u mnie pieczarki
ale mogą być namoczone grzybki mun)
425ml bulionu drobiowego
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki oleju 3 łyżki wody
1 łyżka mąki kukurydzianej
kawałek pora do dekoracji
Do sosu sojowego wsypać cukier.
Mieszać aż się rozpuści.
Mięso pokroić w paski.
Włożyć do naczynia i zalać sosem sojowym.
Dokładnie wymieszać i wstawić do
lodówki na ok. 20 minut.
W woku lub na patelni rozgrzać mocno olej.
Wrzucić kurczaka i usmażyć na złoty kolor.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę,
pokrojone w plastry grzyby oraz przeciśnięty
przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minuty.
Dodać kiełki, pędy bambusa i smażyć
razem ok. 5 minut. Na końcu wlać olej sezamowy.
Mąkę wymieszać z wodą na pastę.
Do woka wlać bulion wraz mąką.
Dokładnie wymieszać i gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem. Ozdobić pokrojonym porem.
1 pierś z kurczaka (500g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
ok. 100g kiełków bambusa
350g kiełków fasoli mung
100g grzybów (u mnie pieczarki
ale mogą być namoczone grzybki mun)
425ml bulionu drobiowego
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki oleju 3 łyżki wody
1 łyżka mąki kukurydzianej
kawałek pora do dekoracji
Do sosu sojowego wsypać cukier.
Mieszać aż się rozpuści.
Mięso pokroić w paski.
Włożyć do naczynia i zalać sosem sojowym.
Dokładnie wymieszać i wstawić do
lodówki na ok. 20 minut.
W woku lub na patelni rozgrzać mocno olej.
Wrzucić kurczaka i usmażyć na złoty kolor.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę,
pokrojone w plastry grzyby oraz przeciśnięty
przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minuty.
Dodać kiełki, pędy bambusa i smażyć
razem ok. 5 minut. Na końcu wlać olej sezamowy.
Mąkę wymieszać z wodą na pastę.
Do woka wlać bulion wraz mąką.
Dokładnie wymieszać i gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem. Ozdobić pokrojonym porem.
od samego patrzenia na zdjęcie zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Pyszne takie jedzonko,tez ostatnio czesto jadamy po ,,chinsku,, hi hi
OdpowiedzUsuń