Strony

22 lut 2011

Zapiekanka ziemniaczana a la pizza


Spód ziemniaczany z wierzchem
na który możemy
wrzucić co nam
się podoba (tak jak na pizzę zresztą).
U mnie tradycyjnie z pieczarkami i szynką. 
Składniki:
ok.1 kg ziemniaków 4 jajka
8 łyżek mleka
50g startego drobno
żółtego sera


Składniki na wierzch:  
200g pieczarek
150g szynki
150g żółtego sera
szczypiorek do posypania

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry.
 Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą,
posolić i
gotować ok. 10 -15minut.
Przełożyć do miski i odstawić
żeby trochę ostygły.
 
W miseczce wymieszać jajko z mlekiem
. Dodać starty ser.
Zalać ziemniaki i dobrze wymieszać.
Na dno blaszki (24x35) lub naczynia
żaroodpornego
o podobnych
wymiarach wyłożyć
ziemniaki.
Posypać przyprawą
do ziemniaków
lub innymi ziołami.

Wstawić do nagrzanego
do 190 stopni
piekarnika
i zapiekać ok. 30 minut.
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.
Na podpieczone ziemniaki wyłożyć pokrojoną
szynkę i pieczarki.Całość posypać startym serem.

Piec jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach.


4 komentarze:

  1. Zachęcająco wygląda, a ja bardzo lubię takie urozmaicone potrawy z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ją na obiad i mogę z czystym sumieniem polecić! Moja również była z szynką i pieczarkami, gdyż mój Mąż uwielbia taką wersję, ja zresztą też :) Potrawa jest syta, więc nie da się za dużo zjeść, ale to zaleta, bo można sobie odgrzać na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po zjedzeniu dzisiaj mój mąż powiedział tylko jedno słowo "pyszności".

    OdpowiedzUsuń