Na weekend proponuję rogaliki
krucho-drożdżowe z chrupiącą
cukrową skorupką:))
Z przepisu ani_wiosenki
Składniki na ok. 60szt:
250ml kwaśnej śmietany np. 18%
60g świeżych drożdży
1 jajko
250g masła lub margaryny
4 szklanki mąki
szczypta soli
dżem, marmolada-
na nadzienie
Składniki na skorupkę:
1 jajko
1 szklanka cukru
Drożdże wymieszać ze śmietaną.
Dodać rozpuszczone letnie masło,
sól oraz jajko.
Na końcu wsypywać po trochu mąkę.
Dobrze wyrobić ciasto.
Przykryć folią i odstawić na
1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić
na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować
na cienki okrągły placek.
Podzielić go na osiem trójkątów.
Nałożyć nadzienie i zwijać
od grubszego końca w rogaliki.
Rogaliki z wierzchu maczać w ubitym
lekko jajku i cukrze.
Piec w 180 stopniach przez ok.10-15 minut.
krucho-drożdżowe z chrupiącą
cukrową skorupką:))
Z przepisu ani_wiosenki
Składniki na ok. 60szt:
250ml kwaśnej śmietany np. 18%
60g świeżych drożdży
1 jajko
250g masła lub margaryny
4 szklanki mąki
szczypta soli
dżem, marmolada-
na nadzienie
Składniki na skorupkę:
1 jajko
1 szklanka cukru
Drożdże wymieszać ze śmietaną.
Dodać rozpuszczone letnie masło,
sól oraz jajko.
Na końcu wsypywać po trochu mąkę.
Dobrze wyrobić ciasto.
Przykryć folią i odstawić na
1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić
na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować
na cienki okrągły placek.
Podzielić go na osiem trójkątów.
Nałożyć nadzienie i zwijać
od grubszego końca w rogaliki.
Rogaliki z wierzchu maczać w ubitym
lekko jajku i cukrze.
Piec w 180 stopniach przez ok.10-15 minut.
u mnie dzisiaj na stole goszczą Twoje ciastka francuskie z serduszkiem [wycięłam kółko z braku odpowiedniej foremki]. Proste i genialne. A rodzina już domaga się kolejnej porcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
Wlasnie takie rogaliki za mna chodza dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńOdrazu mi przypomniały wypieki mojej babci
OdpowiedzUsuńprzypominają te mojej babci, jednak przepis się różni :) Na pewno kiedyś dodam go na swojego bloga ;)
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki, wyglądają bardzo smakowicie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności to mógłbym codziennie rano do mojej kawy zajadać
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam, cudowne! wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, za to efekt jest przepyszny ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, z ciastem pracuje się rewelacyjnie, rogaliki wyszły pyszne. W wersji "odcukrzonej" - bez skorupki, za to z nutellą wewnątrz. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń