Strony

7 mar 2012

Udka z kurczaka w maślance



Bardzo smaczne udka z kurczaka,
które marynujemy w maślance.
Dzięki temu udka wychodzą
delikatne i nie są za suche.


Składniki dla 4 osób:
4 udka z kurczaka

Składniki na marynatę:
3/4 szklanki maślanki naturalnej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii (ja dałam
suszoną bo akurat nie miałam świeżej)
sól, pieprz

Mięso umyć i zdjąć skórę (jeśli ktoś
lubi to skóra może zostać:)
W misce wymieszać wszystkie
składniki na marynatę.
Włożyć udka i dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na kilka godzin
a najlepiej na całą noc.
Udka wyjąć z marynaty i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok.45 minut.
Z udkami można od razu upiec ziemniaki.

3 komentarze: