Strony

28 mar 2012

Babka migdałowa na maślance


Właściwie jest to babka
nie w smaku migdałowa
ale w zapachu tylko
ale jak zwał tak zwał:))
Babeczka jest dość sucha
troszkę podobna do piaskowej
ale jak najbardziej polecam
amatorom właśnie takich bab:)

Składniki na foremkę
do babki o średnicy 26 cm:
150g miękkiego masła
250g cukru
4 jajka
450g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 opakowanie proszku do pieczenia(15g)
100ml maślanki naturalnej
1 łyżeczka aromatu migdałowego

cukier puder do posypania
lub polewa czekoladowa

Masło utrzeć z cukrem na masę.
Dodawać po jednym jajku.
Mąki, proszek i sól zmieszać.
Dodawać do ciasta na zmianę z maślanką.
Na końcu dodać aromat.
Wlać do blaszki i piec w nagrzany
do 170 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz