Jak na pierwszy dzień wiosny
dzisiejszy dzień jest dość ponury:(
A u mnie rolada z zielonym
szpinakowym farszem właśnie
na pierwszy dzień wiosny:))
Składniki
dla ok. 6-7 osób:
1 kg schabu bez kości
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
ok. 6 plasterków żółtego sera
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
czosnek granulowany
majeranek
Mięso przeciąć w połowie ale nie docinając
do końca (fot. 1), rozłożyć na prostokątny płat.
Rozbić tłuczkiem dość cienko,
posypać solą i pierzem oraz natrzeć czosnkiem.
Przygotować farsz.
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku.
Dodać przeciśnięte ząbki czosnku
oraz sól i pierz.
Na mięsie ułożyć plasterki sera,
na nich rozsmarować farsz szpinakowy.
Zwinąć w roladę dość ciasto.
Mięso posypać obficie majerankiem
i obwiązać dokładnie nitką (fot.2)
Pieczeń zawinąć w rękaw do pieczenia
lub włożyć do naczynia żaroodpornego
i piec przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
z miłą chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
genialnie nadziana;)
OdpowiedzUsuńIlko mam pytanie bo przymierzam się do tej rolady:) Jeśli będę miała świeży szpinak to czy mam go podsmażyć czy surowy kładę na schab? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProponuję najpierw podsmażyć.
UsuńZrobiłam ten schab już jakiś czas temu i bardzo nam smakował. Świetny przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń