Strony

21 mar 2012

Rolada schabowa ze szpinakiem


Jak na pierwszy dzień wiosny
dzisiejszy dzień jest dość ponury:(
A u mnie rolada z zielonym
szpinakowym farszem właśnie
na pierwszy dzień wiosny:))

Składniki
dla ok. 6-7 osób:

1 kg schabu bez kości
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
ok. 6 plasterków żółtego sera
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
czosnek granulowany
majeranek

Mięso przeciąć w połowie ale nie docinając
do końca (fot. 1), rozłożyć na prostokątny płat.
Rozbić tłuczkiem dość cienko,
posypać solą i pierzem oraz natrzeć czosnkiem.
Przygotować farsz.
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku.
Dodać przeciśnięte ząbki czosnku
oraz sól i pierz.
Na mięsie ułożyć plasterki sera,
na nich rozsmarować farsz szpinakowy.
Zwinąć w roladę dość ciasto.
Mięso posypać obficie majerankiem
i obwiązać dokładnie nitką (fot.2)


Pieczeń zawinąć w rękaw do pieczenia
lub włożyć do naczynia żaroodpornego
i piec przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. z miłą chęcią bym zjadła :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ilko mam pytanie bo przymierzam się do tej rolady:) Jeśli będę miała świeży szpinak to czy mam go podsmażyć czy surowy kładę na schab? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ten schab już jakiś czas temu i bardzo nam smakował. Świetny przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń