Naszła mnie wielka ochota
na jakieś drożdżówki:)
Postanowiłam więc upiec
bułeczki z powidłami
(tylko to miałam pod ręką:)
Ciasto tnie się na trójkąty dlatego
też tak postanowiłam je nazwać:)
Składniki
na ok. 10 szt.:
400g mąki tortowej
30g świeżych drożdży
150ml letniego mleka
70g cukru
1 jajko
75g masła
szczypta soli
Składniki
na nadzienie:
marmolada, powidła,
dżem a może być też masa makowa
lub każda inna:)
1 jajko do
posmarowania wierzchu
Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
1 łyżeczkę cukru i tyle mąki żeby
rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
na około 25-20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
jajko, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt
(mój miał wymiary ok. 50X35).
Posmarować powidłami lub innym nadzieniem,
zwinąć w roladę i pokroić ciasto w trójkąty
tak jak na zdjęciu nr.1.
Następnie za pomocą drewnianej końcówki
od łyżki zrobić wgłębienie (zdj.nr.2).
na jakieś drożdżówki:)
Postanowiłam więc upiec
bułeczki z powidłami
(tylko to miałam pod ręką:)
Ciasto tnie się na trójkąty dlatego
też tak postanowiłam je nazwać:)
Składniki
na ok. 10 szt.:
400g mąki tortowej
30g świeżych drożdży
150ml letniego mleka
70g cukru
1 jajko
75g masła
szczypta soli
Składniki
na nadzienie:
marmolada, powidła,
dżem a może być też masa makowa
lub każda inna:)
1 jajko do
posmarowania wierzchu
Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
1 łyżeczkę cukru i tyle mąki żeby
rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
na około 25-20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
jajko, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt
(mój miał wymiary ok. 50X35).
Posmarować powidłami lub innym nadzieniem,
zwinąć w roladę i pokroić ciasto w trójkąty
tak jak na zdjęciu nr.1.
Następnie za pomocą drewnianej końcówki
od łyżki zrobić wgłębienie (zdj.nr.2).
Przed pieczeniem każdą bułeczkę
posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Jejku uwielbiam takie bułki! Co prawda sama ich nigdy nie robiłam, ale może wreszcie przyszedł na to czas... :)
OdpowiedzUsuńBułeczki z marmoladą "chodzą" za mną już od dawna i chyba w końcu muszę się za nie zabrać ;) Także przepis się przyda ;P
OdpowiedzUsuńW ogóle przejrzałam calutkiego Twojego bloga, kilka przepisów zapisałam i na pewno wypróbuję :)
Będę tu częstym gościem ;)
Uwielbiam takie bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis jak dla mnie idealny :-) Zapraszam wszystkich do głosowania na ten przepis na stronie www.wysmakuj.pl To serwis gromadzący najlepsze przepisy z blogów kulinarnych. warto polecać sobie najlepsze, wypróbowane przepisy. Niech inni wiedzą co dobre ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Gosia
www.wysmakuj.pl
:-)