Strony

6 mar 2012

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym III



Kolejna bo już III-cia wersja
kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Myślę, że i tym razem
Was nie zawiedzie:)

Składniki dla 3-4 osób:
1 pierś z kurczaka (ok. 50dag)
sól, pieprz

Składniki na sos:
1 cebula
1 marchewka
6 krążków ananasa z puszki
(sok zachować)
3 łyżki octu winnego
1 czubata łyżka brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu worcester
1 czerwona papryka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Mięso pokroić w kostkę.
Posypać solą i pieprzem.
Usmażyć na patelni na oleju
na złoty kolor a następnie zdjąć.
Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną
w półkrążki cebulę i pokrojoną
w słupki marchewkę.
Smażyć razem ok. 3 minuty.
Dodać pokrojoną w paski paprykę
i smażyć kolejne 3 minuty.
W miseczce zmieszać sok z z ananasa,
ocet,cukier, sok z cytryny, koncentrat
pomidorowi i sos worcester.
Wlać na patelnię i zagotować.
Dodać pokrojone ananasy.
Dodać też mięso.
Mąkę kukurydzianą rozpuścić
w niewielkiej ilości wody.
Wlać do sosu mieszając i gotować
aż sos zgęstnieje.

3 komentarze:

  1. Pyszne danie, wygląda tak kolorowo, że można jeść oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnniaammm ależ mi ślinka pociekła... Uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka a Twój przepis wydaje się naprawdę smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda a do tego super kolorowo

    OdpowiedzUsuń