Dzisiaj danie z kuchni rosyjskiej.
Jego nazwa wzięła się od nazwiska
rosyjskiego hrabiego Strogonowa.
U mnie troszkę w innej wersji
bo z wieprzowiny ale oczywiście
można tak jak w oryginale
użyć wołowiny lub nawet cielęciny.
Składniki
na ok. 3-4 osoby:
60dag mięsa wieprzowego
25dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz
papryka mielona
2-3 ogórki konserwowe
lub kiszone
Mięso pokroić w cienkie paski.
Posypać solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i usmażyć na
złoty kolor na oleju.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i pokrojoną drobno cebulę.
Chwilkę razem smażyć,
zalać 1 szklanką wody lub bulionu,
przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie.
Dodać pokrojone ogórki.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy
i śmietanę wcześniej zahartowaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Jego nazwa wzięła się od nazwiska
rosyjskiego hrabiego Strogonowa.
U mnie troszkę w innej wersji
bo z wieprzowiny ale oczywiście
można tak jak w oryginale
użyć wołowiny lub nawet cielęciny.
Składniki
na ok. 3-4 osoby:
60dag mięsa wieprzowego
25dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz
papryka mielona
2-3 ogórki konserwowe
lub kiszone
Mięso pokroić w cienkie paski.
Posypać solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i usmażyć na
złoty kolor na oleju.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i pokrojoną drobno cebulę.
Chwilkę razem smażyć,
zalać 1 szklanką wody lub bulionu,
przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie.
Dodać pokrojone ogórki.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy
i śmietanę wcześniej zahartowaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz