Strony

10 kwi 2012

Babka cytrynowa II


Witam wszystkich po Świętach:)
Przejedzeni? Bo ja tak:)
Babeczkę upiekłam już po
raz drugi na Święta.
Jest bardzo wilgotna i cytrynowa.
Z przepisu  alidab.

Składniki na foremkę
babkową ok. 21cm:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
20 dag rozpuszczonego masła lub margarynę
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Całe jajka ubić z cukrem na masę.
Dodać  mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia i rozpuszczone letnie
 masło (wlewać powoli).
Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny.
Wlać do blaszki na babki lub foremki
keksowej i piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygnie polukrować lub polać polewą czekoladową.
Przepis na lukier TU.


6 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaka, bardzo lubię takie babki, szczególnie cytrynowe...

    OdpowiedzUsuń
  2. No,nie!Narobiłaś mi smaka,jutro robię.
    Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie robie bo tak zachwycacie, że już nie wytrzymam :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja piekę,ale wzięłam za małą foremkę i mi wyleci na bank :(

    OdpowiedzUsuń