Witam wszystkich po Świętach:)
Przejedzeni? Bo ja tak:)
Babeczkę upiekłam już po
raz drugi na Święta.
Jest bardzo wilgotna i cytrynowa.
Z przepisu alidab.
Składniki na foremkę
babkową ok. 21cm:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
20 dag rozpuszczonego masła lub margarynę
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
20 dag rozpuszczonego masła lub margarynę
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Całe jajka ubić z cukrem na masę.
Dodać mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia i rozpuszczone letnie
masło (wlewać powoli).
Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny.
Wlać do blaszki na babki lub foremki
keksowej i piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygnie polukrować lub polać polewą czekoladową.
Przepis na lukier TU.
Przepis na lukier TU.
Narobiłaś mi smaka, bardzo lubię takie babki, szczególnie cytrynowe...
OdpowiedzUsuńBardzo fajna babka cytrynowa!
OdpowiedzUsuńNo,nie!Narobiłaś mi smaka,jutro robię.
OdpowiedzUsuńMniam.
Pyszne i pięknie pachnie.
OdpowiedzUsuńwłaśnie robie bo tak zachwycacie, że już nie wytrzymam :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa piekę,ale wzięłam za małą foremkę i mi wyleci na bank :(
OdpowiedzUsuń