Strony

5 kwi 2012

Zrazy wieprzowe z pieczarkowo-jajecznym farszem


Te zrazy to taka moja mała improwizacja
ale z opinii konsumujących wnoszę,
że była bardzo udana:)))

Składniki 
dla 4-5 osób:
50-60 dag schabu bez kości
sól, pieprz
2 średnie cebule
troszkę mąki do obtoczenia

Składniki
 na farsz:
250-300g pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
40-50g żółtego sera
 sól, pieprz

Mięso pociąć na dość grube kotlety.
Każdy rozbić  tłuczkiem.
Posypać solą i pieprzem.
Na farsz cebulę pokroić  w drobną kostkę,
pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Usmażyć razem na oliwie.
Zostawić do ostudzenia i dodać starte
na tarce ugotowane jajka (ostudzone)
oraz starty na tych samych oczkach ser.
Na rozbitych  kotletach układać farsz
i zwijać jak naleśniki:)
Każdy obtoczyć w mące i smażyć
na mocno rozgrzanym oleju aż się
ładnie zrumienią z każdej strony.
Wtedy dorzucić pokrojone w półplasterki
cebule i razem przesmażyć.
Podlać wodą (ok. 1/2 szklanki), przykryć,
zmniejszyć ogień i dusić aż mięso 
będzie miękkie (ok. 30 minut).
Pod koniec doprawić do smaku.



1 komentarz:

  1. Ilko czytasz mi w myslah, własnie miałam na myśli zrobić takie roladki na dniach :) Wyglądają przesmacznie, więc tym bardziej im nie odpuszczę.

    OdpowiedzUsuń