Strony

4 kwi 2012

Babka drożdżowa ucierana


Bardzo prosta babka drożdżowa,
którą bardzo polecam
na Wielkanocny deser:)


Składniki:
400g mąki
30g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
100g miękkiego masła
2 żółtka+1 jajko
60-70g cukru
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
30g rodzynek

Do miski wlać 1/4 szklanki mleka,
dodać drożdże, 1/2 łyżeczki cukru
i ok. 2 łyżki mąki.
Rozczyn przykryć i odstawić
aż wyrośnie (ok. 15 minut).
Miękkie masło (czyli w temp. pokojowej)
utrzeć i dodawać kolejno żółtak, jajko,
cukier i skórkę z cytryny.
Wlać do wyrośniętego rozczynu.
Wsypać resztę przesianej mąki, mleko i sól.
Całość utrzeć na jednolite ciasto.
Na końcu dodać sparzone i osuszone rodzynki.
Ponownie przykryć i odstawić
w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość.
Babkę wysmarować masłem, włożyć
ciasto do 1/3 wysokości.
Przykryć blaszkę i odstawić do ostatniego
wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Babkę piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
lub polukrować (przepis na lukier TU)


* Przepis pochodzi z książki
"Ciasta domowe" B. Bytnerowiczowej

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda. Ja takiej pięknej jeszcze nigdy nie zrobiłem

    OdpowiedzUsuń