Strony

14 kwi 2012

Kurczak z warzywami po chińsku


Dzisiaj szybki obiad w orientalnym stylu.
A resztę dnia polecam spędzić 
na łonie natury bo pogoda dopisuje:))

Składniki dla 3-4 osób:
1 spora pierś z kurczaka (ok.500g)
1 czerwona papryka
150g pieczarek
3/4 średniej kapusty pekińskiej (ok. 60dag)
1 ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru lub 
1/2 mielonego

Składniki na marynatę:
4 łyżki bulionu drobiowego
3 łyżki sosu sojoweg
1 łyżka octu winnego czerwonego
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta chilli w proszku

Mięso pokroić na kawałki.
W misce zmieszać składniki na marynatę.
Włożyć mięso i marynować ok. 2 godziny.
Imbir i czosnek posiekać.
Na patelnię wlać troszkę oleju,
podsmażyć czosnek z imbirem.
Następnie dodać odsączone mięso.
Smażyć aż będzie miękkie.
Kapustę pokroić w paski, grzyby w
plasterki a paprykę w paseczki.
Z patelni zdjąć mięso i włożyć
przygotowane warzywa.
Smażyć na oleju aż wszystko zmięknie.
Następnie dodać kurczaka i wlac
pozostałą marynatę.
Chwilkę przesmażyć, doprawić 
jeśli będzie potrzeba solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz