Strony

21 kwi 2012

Kotlety devolay z mięsa mielonego


Taki trochę inny sposób
na kotleta devolay chociaż 
nie wiem czy w tym wypadku
 powinien się tak nazywać:)
Przepis znalazłam tutaj.

Składniki dla 3 osób:
1 średnia pierś z kurczaka
1/2 jajka (może być samo żółtko)
sól, pieprz
3 łyżeczki zimnego masła

Składniki na panierkę:
1 jajko
bułka tarta

Mięso zmielić w maszynce.
Dodać jajko i przyprawy.
Podzielić na trzy porcję.
Każdą rozpłaszczyć na dłoni
 i w środku umieścić masło.
Zlepić tworząc podłużny kotlet.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Panierować dwukrotnie tradycyjnie
najpierw w jajku a potem w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor.

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, nazwa nie ma znaczenia:) Widzę kuleczki z ziemniaków na drugim planie, ja je uwielbiam:) Nawet ryż tak podaję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam je na niedzielny obiad. Smaczne, będzie powtórka, ale dla urozmaicenia czymś je nadzieję, np. pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń