Taki trochę inny sposób
na kotleta devolay chociaż
nie wiem czy w tym wypadku
powinien się tak nazywać:)
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki dla 3 osób:
1 średnia pierś z kurczaka
1/2 jajka (może być samo żółtko)
sól, pieprz
3 łyżeczki zimnego masła
Składniki na panierkę:
1 jajko
bułka tarta
Mięso zmielić w maszynce.
Dodać jajko i przyprawy.
Podzielić na trzy porcję.
Każdą rozpłaszczyć na dłoni
i w środku umieścić masło.
Zlepić tworząc podłużny kotlet.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Panierować dwukrotnie tradycyjnie
najpierw w jajku a potem w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor.
Wygląda pysznie, nazwa nie ma znaczenia:) Widzę kuleczki z ziemniaków na drugim planie, ja je uwielbiam:) Nawet ryż tak podaję;)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła, ojej! : ))
OdpowiedzUsuńZrobiłam je na niedzielny obiad. Smaczne, będzie powtórka, ale dla urozmaicenia czymś je nadzieję, np. pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuń