Strony

8 lis 2013

Domowe batony musli


Kolejny przepis na domowe batoniki musli. 
Mam ich już kilka w kolekcji i każdy niby
podobny a jednak nieco się różnią.Wszystkie
 jednak mają wspólną cechę- są pyszne:)

Składniki:
125 ml płynnego miodu
1/4 szklanki drobnego cukru (ja już nie dawałam)
125g masła
3 szklanki płatków owsianych 
1 szklanka ryżu chrupkiego (rice krispies)
 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki pestek dyni lub słonecznika
1,5 szklanki bakalii ( suszone morele, śliwki itp)

Zmieszać w garnuszku miód, cukier i masło.
Wstawić na gaz. Gotować ok. 2-3 minuty aż cukier 
się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować
2 minuty ciągle mieszając aż powstanie syrop.
W misce zmieszać resztę składników.
Wlać syrop i dokładnie wymieszać. 
Całość przełożyć do blaszki 31x22cm. Wierzch
wyrównać ręką dociskając. Piec w nagrzanym do
180 stopni piekarniku około 15-20 minut.
Wyjąć, ostudzić i pociąć na batoniki. Batoniki
 trzymać  w lodówce bo niestety trochę się sypią.


*Przepis pochodzi ze strony Kidspot.

10 komentarzy:

  1. Nie mogę się zebrać żeby zrobić coś takiego, mam nadzieję, że w końcu mi się uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis. Już myślę o jego wykorzystaniu.
    Szkoda, że moja córka nie lubi suszek, ale to nic będzie wersja z suszkami i bez.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne! uwielbiam batoniki i ciastka tego typu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten przepis jest świetny jednak ja zrobiłam po swojemu:) to naprawde duzy plus tych ciastek-dodałam owoce, które naprawde lubie i zamiast masła dodalam siemie lniane mielone, które po wymieszaniu z wodą lub mlekiem z miodem i otrebami z owocami suszonymi tworzyły fajną zwartą mase. Tu nic nie morze się nie udac. Cieszę sie, ze mogłam zainspirowac tym przepisem. To jest to co w kuchni lubię najbardziej czyli na oko:) Pozdrawiam gorąco:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne. Robimy kolejny raz. Ja dałam olej kokosowy zamiast masła i syrop ryżowy w miejsce miodu i też się udały ;-) podzieliłam na dwie połowy i do jednej wmieszałam karob bo uwielbiam ;-) I dziękuję za ten blog - jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Łatwe w zrobieniu, szybkie i z tego co widzę, to smakowite. Z pewnością spróbuję, tylko niech temperatury troszkę zejdą na niższy poziom, bo teraz się wszystko rozpłynie.

    OdpowiedzUsuń
  7. to prawda, przepis każdy inny, ale zawsze tak samo pyszne. pozdrawiam :]]

    OdpowiedzUsuń