Strony

28 cze 2014

Sernik na zimno z karmelem


Ostatnio  na blogu same słodkości i dzisiaj też 
słodko:) Serniczek -chociaż moje dziecko
stwierdziło, że w smaku bardziej przypomina
ptasie mleczko-to słodkość na 
powitanie wakacji:))

Składniki na spód:
200g herbatników (można dać kakaowe)
100g masła

Składniki na warstwę karmelową:
400g masy kajmakowej z puszki
80g orzeszków ziemnych solonych

Składniki na sernik:
1/2 kg sera mielonego (na sernik)
250 ml śmietany kremówki 30%
100g białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

ok. 60g czekolady mlecznej lub
gorzkiej na wierzch

Herbatniki zmiksować w blenderze na okruszki
lub włożyć w woreczek i pokruszyć wałkiem.
Masło rozpuścić i wlać do herbatników.
Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy
o wymiarze 20-22 cm wyłożonej papierem
do pieczenia lub folią spożywczą. Uklepać ręką tak,
żeby zachodziło troszkę na boki(ok.1 cm).
Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie wylać
karmel z puszki i wrzucić orzeszki.
Wstawić ponownie do lodówki. 
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wody.
Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno
z dodatkiem cukru pudru. Ser- powinien mieć
temperaturę pokojową- połączyć z rozpuszczoną
i przestudzoną czekoladą. Do masy serowej dodawać
po trochu ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Na końcu wlać ostudzoną  a najlepiej lekko już 
tężejącą żelatynę. Wymieszać i wylać masę
na warstwę karmelu z orzeszkami.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Udekorować startą na tarce czekoladą.



*Przepis -nieco zmodyfikowany- pochodzi ze
strony Przyślij Przepis i jest autorstwa joanna30.

ps. masa karmelowa niestety troszkę się 
rozpuściła ale podejrzewam, że to wina
orzeszków solonych.

14 komentarzy:

  1. Jakie to jest piękne, wygląda świetnie i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak... To moje smaki:) Obowiązkowo do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oblednie piekne!!! ten karmel kusi niesamowicie:)a czy przy tej ilosci zelatyny ser nie jest "gumowy"?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie. Ten karmel podbił moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sernik! ; )
    Prezentuje się obłędnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie i lekko się prezentuje! i ta aksamitna, biała masa, obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik, karmel... mniam. To lubię :-)
    Udanych wakacji!

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto nie jest gumowatw, jest pyszne i puszyste po prostu niebo w gębie :) ZROBIŁAM I POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy mogą być inne orzechy ,np.włoskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć czy z innymi orzechami będzie to ciasto dobre. Można spróbować:) Można tez orzechy pominąć.

      Usuń