Dzisiejsza propozycja to obiad na słodko
z truskawkami. Bardzo proste kluski,
które powinny zasmakować
nie tylko najmłodszym:)
nie tylko najmłodszym:)
Składniki na 16-18 sztuk:
1/2 kg twarogu (półtłusty)
2 jajka
1,5-2 szklanki mąki
szczypta soli
świeże truskawki (16-18 sztuk)
średniej wielkości
Truskawki oszypułkować, umyć i osuszyć.
Ser przepuścić przez praskę lub dokładnie
rozgnieść widelcem. Dodać jaka, mąkę i
szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Rwać po kawałku ciasta i rozpłaszczać je na
placek. Na środek nałożyć truskawkę, zlecić
tworząc okrągłą kluskę. Wrzucać na osolony wrzątek
i gdy wypłyną gotować ok. 3-4 minuty.
Podawać ze śmietaną lub jak kto lubi:)
*Przepis znalazłam na blogu
Bardzo apetyczne!Zjadłabym z ochotą!
OdpowiedzUsuńsłodko i kolorowo!
OdpowiedzUsuńwłaśnie gotuję ostatnią partię kuleczek...i mam pytanie o ilość mąki. Wg tego przepisu ciasto wyszło kleiste i nie odchodziło od rąk (prawdę mówiąc całe ciasto miałam na rękach - tak było lepkie). Oczywiście musiałam dodać duuużo więcej mąki. Czy to błąd czy ja czegoś nie wiem - np że trzeba bardzo długo wyrabiać i się przestanie kleić...
OdpowiedzUsuńPoza tym do kolejnych partii dodałam cukier waniliowy i wydaje mi się że są dużo lepsze:)
Faktycznie to ciasto wychodzi trochę klejące. Jak najbardziej można dosypać troszkę więcej mąki ale nie należy przesadzić. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać to nie drożdżowe:)
UsuńFaktycznie ciasto masakrycznie się klei. Mąki potrzeba do niego na pewno dwa razy tyle co w przepisie. Kobieto, popraw ten przepis, bo nie da się zrobić tych klusek z dokładnie tej ilości składników.
OdpowiedzUsuńOk. Dopiszę, że mąki trzeba dawać więcej. Natomiast ilość mąki jest pewnie w tym wypadku uzależniona od wilgotności twarogu.
Usuń