Strony

10 cze 2014

Muffinki czekoladowo-bananowe małpeczki


W sobotę miałam małą inwazję małp w domu.
A dokładnie całe 12 sztuk:))
Babeczki piekłam jak co roku na piknik 
w szkole mojego dziecka:)

Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody

1 jajko
1/2 szklanki rozgniecionego banana
(ok. 1 cały średni banan)
1/2 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilli

Składniki na polewę:
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
113g masła w temp. pokojowej

 Dodatkowo:
opakowanie białych groszków
1 opakowanie małych biszkopcików

W misce zmieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej ubić wszystkie składniki mokre
razem z rozgniecionym widelcem bananem.
Mokre dodać do suchych i wymieszać tylko
do połączenia składników.
Wypełnić do 3/4 papilotki i piec ok. 20 minut
w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić. Masło utrzeć
i dodawać po trochu rozpuszczoną czekoladę.
Maczać babeczki i od razu przyklejać
buzię i uszy z przyciętych biszkoptów.
Jako oczy użyć białych groszków.
Zostawić aż całość zastygnie (można włożyć
do lodówki) a resztę polewy zostawić aż
stwardnieje i za pomocą woreczka z
odciętą końcówkę zrobić buzię, kropeczki na
groszkach i dwie kropki na nosek (dolne zdjęcie).
Można też zrobić brwi. Gdyby zabrakło
polewy można użyć rozpuszczonej czekolady.


*Przepis na muffinki czekoladowo-
bananowe pochodzi ze strony Joyof baking.

3 komentarze: