Zapraszam Was dzisiaj na słodkie bułeczki
z marmoladą pomarańczową ale
możecie też użyć innej w zależności
od preferencji smakowych:)
Składniki na ok.8 sztuk:
500g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
80g masła
2 jajka w temp. pokojowej
250ml letniego mleka
3-4 łyżki cukru
1 słoik marmolady pomarańczowej (30dag)
cukier puder do posypania
Najpierw przygotować rozczyn z mleka,
drożdży, 1 łyżki cukru i 100g mąki.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
Dodać resztę mąki, cukru, jajka i
rozpuszczone letnie masło.
Zagnieść ciasto i odstawić do
ponownego wyrośnięcia aż podwoi
swoją objętość. Następnie wyjąć
ciasto na stolnicę i rozwałkować na
prostokąt o wielkości ok. 30x45 cm.
Posmarować marmoladą i zwinąć w roladę.
Pokroić na 4-5 cm kawałki, każdy naciąć
w dwóch miejscach i wywinąć.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia i odstawić na 15 minut
żeby bułeczki podrosły. Następnie posmarować
je mlekiem i piec w 180 stopniach przez ok.20 minut.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Świetnie wyglądają te drożdżówki! *.*
OdpowiedzUsuńA korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
Po więcej informacji zapraszam na bloga:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Pozdrawiam. : )
Wyglądają bardzo smacznie, porywam jedną do herbaty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
O matko jak możesz mi to robić!! i to kobiecie w ciąży!! Zaraz muszę coś zjeść bo mi język ucieknie :D wyglądają obłędnie!! Postaram się wypróbować przepis w przyszłym tygodniu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają:) chętnie bym zjadłam:)
OdpowiedzUsuńProponowałabym wspomnieć o soli ;)
OdpowiedzUsuń