Strony

28 lip 2014

Makaron z bakłażanem i pomidorami


Bardzo szybkie danie. Takie właśnie bardzo
na czasie gdy na dworze gorąco i stać
przy obiedzie nie za bardzo mamy ochotę:)

Składniki dla ok. 4osób:
300g makaronu 
1/2 kg bakłażana (2 średnie)
1/2 L przecieru pomidorowego
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
sól, pieprz

Bakłażany umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Wyłożyć je na ręcznik papierowy i osolić.
Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i 
posiekany  czosnek. Dodać obrane ze skóry i 
pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy.
Dodać przyprawy, przykryć i dusić aż sos
będzie jednolity. Makaron ugotować al dente.
Wrzucić do sosu makaron oraz bakłażana.
Wymieszać i gotować razem 2-3 minuty.
Podawać posypane startym serem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam makarony, wszelakie dania z ich udziałem są u mnie na medal :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię dania z makaronem i to głównie dlatego często tu zaglądam i dziękuje Ci za kolejną inspiracje ;-).

    OdpowiedzUsuń