Strony

18 lip 2014

Fioletowe placuszki z jagodami


Jeszce nie było u mnie w tym roku nic
z jagodami więc nadrabiam:)
Fioletowe placuszki bardzo przypadły
 do gustu mojemu najmłodszemu
 chociaż nawet nie lubi jagód:)

Składniki:
ok. 350g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 jajko
4 łyżki rozpuszczonego masła
2 szklanki mleka lub maślanki
1  czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
50 g świeżych jagód i
trochę do dekoracji
miód lub syrop klonowy

Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem.
Jagody rozgnieść i wrzucić do mleka.
Dodać do mąki razem z jajkiem i 
rozpuszczonym masłem. Gdyby masa
wyszła za rzadka dodać więcej mąki.
Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki
z obu stron na rumiano.
Podawać posypane jagodami i polane
miodem lub syropem klonowym.


* Na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego

4 komentarze:

  1. Ależ przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też nie było nic z jagodami i chyba nie będzie bo nie dam rady pitrasić w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł miałam zrobić takie placuszki ale w tym roku u mnie jagód prawie nie ma.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń