Strony

14 lip 2014

Bananowiec na biszkoptach


Kolejne szybkie ciasto, które nie wymaga
używania piekarnika. Tym razem
postawiłam na banany chociaż nie
są to specjalnie letnie owoce:)

Składniki na tortownicę 23-24 cm:
1 opakowanie biszkoptów
3 banany +2 pod galaretkę
2 szklanki mleka
2 opakowania śnieżki w proszku
5 łyżeczek żelatyny
1 galaretka cytrynowa

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki
gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia.
Trzy banany zmiksować na puree.
Śnieżki wsypać do zimnego mleka i ubić.
Dodać na koniec puree bananowe
i dokładnie wymieszać.
Na końcu wlać ostudzoną żelatynę.
Pianką zalać biszkopty ułożone
na dnie tortownicy. Chłodzić w lodówce
aż pianka zastygnie (ok.2-3 godziny) 
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. 
Banany pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu. 
Zalać tężejącą galaretką cytrynową.


3 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuje to ciasto! ; )
    Pierwszy raz się spotykam z takim! ; )
    Wspaniały pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń