Kolejny pomysł na szybki obiad
letnie bez dodatku mięsa.
Nam bardzo przypadł do gustu.
Ciekawe czy Wam zasmakuje?
Składniki:
2 bakłażany
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki lub zielonej
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka (małe)
6 łyżek przecieru pomidorowego
sól, pieprz
ulubione zioła
ser żółty do posypania wierzchu
Bakłażany przeciąć na pół i posolić.
Odstawić na 30 minut. Potem wytrzeć
papierowymi ręcznikiem. Skropić olejem
i piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i wyjąć ze środka miąższ
za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać troszkę oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany
czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę
papryki oraz pokrojony miąższ bakłażana.
Smażyć ok. 5 minut aż warzywa zmiękną.
Doprawić do smaku. Dodać przecier pomidorowy
oraz odsączonego tuńczyka z puszki.
Wszystko razem wymieszać i dusić ok. 3 minuty.
Farszem wypełnić połówki bakłażanów.
Posypać startym serem. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
Z tuńczykiem jeszcze nie jadłam, ale z mięsem owszem.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione! Bardzo lubię też w połączeniu z cukinią. W ogóle tuńczyk jest dla mnie na samej górze piramidy :)
OdpowiedzUsuńKocham bakłażany, ale tuńczykiem nie faszerowałam, mogą ciekawie smakować.
OdpowiedzUsuńprzepis na nadzienie koniecznie musze wypróbować, tuńczyka w ten sposób jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń