Strony

20 lip 2014

Pasztet z fasoli i pieczarek


Robiłam już pasztet z cukinii, jajek i selera.
Tym razem postanowiłam spróbować
jeszcze innej bezmięsnej wersji -
pasztetu z fasoli i pieczarek.

Składniki:
400g białej fasoli
400g pieczarek
2 jajka
1 duża cebula
1 łyżka musztardy
gałka muszkatołowa
tymianek
sól, pieprz 
natka pietruszki

Fasolę moczyć w wodzie przez całą noc.
Następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty
kolor na oleju razem ze startymi na tarce o
grubych oczkach pieczarkami.
Fasolę zmiksować na pastę blenderem.
Odstawić żeby ostygła i dodać do niej
pieczarki  z cebulą, jajka oraz  posiekaną
 natkę pietruszki, musztardę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i włożyć do dużej
foremki keksówki. Piec w 180 stopniach ok.45 minut.

* Na podstawie przepisu z tej strony.

2 komentarze: