Dzisiaj znowu u mnie fioletowo:)
Bardzo proste ciasto bez użycia piekarnika
co w upały jest niewątpliwą jego zaletą.
Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 opakowania jogurtu jagodowego-2x400g
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
250g świeżych jagód
1 galaretka owoce leśne lub porzeczkowa
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki
gorącej wody. Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Wymieszać delikatnie z jogurtem jagodowym.
Dodać ostudzoną żelatynę i jagody.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć na dno
tortownicy (22-23 cm) wyłożonej
biszkoptami. Wstawić do lodówki aż
całkowicie zastygnie. Galaretkę rozpuścić
w 1,5 szklanki wody. Gdy ostygnie zalać
ciasto i zostawić w lodówce.
Fajne w sam raz na lato.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor! I akurat ciacho na te upalne dni :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńŁał! Ale cudo! :-)
OdpowiedzUsuńJest wpół do drugiej w nocy, a ja siedzę i się pocę... Uff...
OdpowiedzUsuńCiasta bez pieczenia zdecydowanie wygrywają. I lody :)