Strony

22 lip 2014

Ciasto jagodowe bez pieczenia


Dzisiaj znowu u mnie fioletowo:)
Bardzo proste ciasto bez użycia piekarnika
 co w upały jest niewątpliwą jego zaletą.

Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

2 opakowania jogurtu jagodowego-2x400g
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
250g świeżych jagód

1 galaretka owoce leśne lub porzeczkowa

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki
gorącej wody. Zostawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Wymieszać delikatnie z jogurtem jagodowym.
Dodać ostudzoną żelatynę i jagody.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć na dno
tortownicy (22-23 cm) wyłożonej
biszkoptami. Wstawić do lodówki aż 
całkowicie zastygnie. Galaretkę rozpuścić
w 1,5 szklanki wody. Gdy ostygnie zalać 
ciasto i zostawić w lodówce.


7 komentarzy:

  1. Piękny kolor! I akurat ciacho na te upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest wpół do drugiej w nocy, a ja siedzę i się pocę... Uff...
    Ciasta bez pieczenia zdecydowanie wygrywają. I lody :)

    OdpowiedzUsuń