Właśnie się dowiedziałam
z tv, że dzisiaj jest
Międzynarodowy Dzień Czekolady.
Dlatego właśnie chcę Wam zaproponować
te w środku miękkie z wierzchu
zaś chrupiące ciasteczka.
Składniki na ok. 20 sztuk:
200g gorzkiej czekolady
150g cukru
80g mąki
10g masła
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę zmieszać z proszkiem i solą.
Jaja z cukrem ubić na pulchną masę.
Dodać mąkę i rozpuszczoną czekoladę.
Dobrze wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nakładać po jednej łyżeczce ciasta na blaszkę.
Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.
mmm chetnie bym zjadla takie bo wygladaja na baaaaaaardzo smaczne :D
OdpowiedzUsuńooo bardzo czekoladowe ciasteczka....:) Super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńdlaczego zawsze mnie kusisz takimi pysznościami
OdpowiedzUsuńjuż mi ślinka cieknie.. :/
szybkie i pomysłowe! :) podobają mi się. przepis zapisałam, na pewno go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: czy jak zamienię czekoladę gorzką na białą lub mleczną to też będą ciasteczka dobre?
Próbowałaś zrobić z inną czekoladą?
Nie próbowałam z inna czekoladą ale w tego rodzaju ciasteczkach zawsze jest gorzka więc z inną nie wiem jak wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńJa jednak zaryzykuję i wykorzystam białą czekoladę :)
OdpowiedzUsuńJeśli wyjdzie to dam znać...
właśnie wyjęłam z piekarnika! są pyszne i wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za ten przepis i pozdrawiam czekoladowo :)
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZrobilam ciasteczka, sa pycha, ale czy to dobrze ze jak wystygnal to fa twarde?
OdpowiedzUsuńCiasteczka powinny z wierzchu wyjść chrupiące a w środku miękkie.
OdpowiedzUsuńW takim razie coś musiałam źle zrobić, bo wyszły twarde. Może następnym razem się uda. Mimo tego, że były twarde zniknęły bardzo szybko.
OdpowiedzUsuńa może za długo je piekłaś i dlatego stwardniały?
OdpowiedzUsuńWitam, ciasteczka są naprawdę pyszne:) ale co zrobić żeby wyszła na nich taka piękna gładka i jaśniejsza powierzchnia? Mimo, że robiłam wszystko zgadnie z przepisem, nie wyszły takie gładkie... :(
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! Spróbuję dzisiaj zrobić :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie są w piecu ;) wyglądają i pachną wspaniale !
OdpowiedzUsuńzrobiłam, wyszły bardzo ładne i super pasowały do lodów :) ale generalnie polecam mniej cukru :)
OdpowiedzUsuń