Dzisiejszy przepis jest dla tych,
którzy wolą dzisiejszy
piękny jesienny dzień
wykorzystać na spacer a
nie stanie przy garach:)))
Danie nie zajmie Wam
więcej niż 20 minut.
Przepis z tej strony.
Składniki na 3 osoby:
1 pierś z kurczaka (50dag)
lub 3 udka
1/2 łyżeczki przyprawy do dań
chińskich 5 smaków
sól
Składniki na sos:
4 dymki lub mała cebulka
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki powideł śliwkowych
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
Mięso pokroić na cztery kotlety.
Posypać solą i przyprawą 5 smaków.
Na patelni rozgrzać oliwę
Usmażyć kurczaka na złoty kolor.
Zdjąć z patelnie i teraz na pozostały
tłuszcz wrzucić pokrojoną dymkę.
Smażyć aż się zeszkli.
Dodać bulion, powidła i ocet.
Całość zagotować i dobrze wymieszać.
Polać mięso sosem.
bardzo niebanalnie, by tak śliwkowe powidła połączyc z mięsem.. podoba mi się.
OdpowiedzUsuńHmmm mam dużo powideł... chyba znowu skorzystam z Twego przepisu :) apetyczny bardzo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie aczyc miesko z powidlami,albo suszonymi sliwkami...napewno wykorzystam twoj przepis...super:)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo dobre choć z początku myślałam, że za słodkie ale tylko sam sos bo całość z ryżem idealna.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
OdpowiedzUsuńPychotka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Sonia :)
PS. muszę sobie założyć konto na google, bo nie będę się zawsze podpisywać ;)
Witam,tak na 4 osobowy obiad z 1kg piersi o ile zwiekszyć skladniki sosu ?
OdpowiedzUsuńProponuję podwoić.
Usuń