Strony

25 wrz 2011

Kurczak z sosem śliwkowym


Dzisiejszy przepis jest dla tych,
którzy
wolą dzisiejszy
piękny jesienny
dzień
wykorzystać na spacer
a
 nie stanie przy garach:)))
Danie nie zajmie Wam
więcej
niż 20 minut.
Przepis z
tej strony.

Składniki na 3 osoby:

1 pierś z kurczaka (50dag)
lub 3 udka
1/2 łyżeczki przyprawy do dań
chińskich 5 smaków
sól

Składniki na sos:
4 dymki lub mała cebulka
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki powideł śliwkowych
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego

Mięso pokroić na cztery kotlety.
Posypać solą i przyprawą 5 smaków.
Na patelni rozgrzać oliwę
Usmażyć kurczaka na złoty kolor.
Zdjąć z patelnie i teraz na pozostały
tłuszcz wrzucić pokrojoną dymkę.
Smażyć aż się zeszkli.
Dodać bulion, powidła i ocet.
Całość zagotować i dobrze wymieszać.
Polać mięso sosem.

6 komentarzy:

  1. bardzo niebanalnie, by tak śliwkowe powidła połączyc z mięsem.. podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm mam dużo powideł... chyba znowu skorzystam z Twego przepisu :) apetyczny bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie aczyc miesko z powidlami,albo suszonymi sliwkami...napewno wykorzystam twoj przepis...super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, bardzo dobre choć z początku myślałam, że za słodkie ale tylko sam sos bo całość z ryżem idealna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :D

    Pozdrawiam Sonia :)

    PS. muszę sobie założyć konto na google, bo nie będę się zawsze podpisywać ;)

    OdpowiedzUsuń