Strony

2 wrz 2011

Bagietki paryskie


Były już różne bułeczki więc teraz
przyszła pora na
bagietki:)
A tym bardziej, że nabyłam formę
do wypieku bagietek
i czułam mus,
żeby ją przetestować:))

Przepis z
tej strony.

Składniki na 3 sztuki:
340 ml ciepłej wody
10g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
+ do podsypywania (ok. 50-100g)
10g soli
1/2 łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w wodzie.
Dodać cukier i tyle mąki, żeby
rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki i sól.
Zagnieść elastyczne ciasto (ok. 5 minut).
Podsypywać mąką jeśli jest potrzeba.
Uformować kulę i wsadzić do miski
posmarowanej oliwą.
Przykryć i odstawić do czasu aż podwoi
swoją objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić
na trzy części.
Z każdej uformować bagietkę i
włożyć do foremki do wypieku
bagietek (patrz foto poniżej)

lub na wyłożoną papierem
do pieczenia blaszkę.


Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
na ok. 20 minut.
Każdą naciąć ostrym nożem
w kilku miejscach.
Na spodzie piekarnika umieścić
naczynie z wodą.
Bagietki piec w 230 stopniach
przez ok. 15-20 minut.

2 komentarze:

  1. Wyglądają bosko:) Ilko a można wiedzieć gdzie zakupić taką formę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, marzy mi się taka forma do wypieku bagietek... :)

    OdpowiedzUsuń