A dzisiaj zapraszam na bagietkę
(a raczej na dwie niewielkie)
z mąki orkiszowej.
Przepis z Pracowni Wypieków.
Składniki na 2 sztuki:
350 g mąki orkiszowej typ 700
150 ml wody
30 g masła lub oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
Drożdże zmieszać z cukrem
i łyżką wody.
Odstawić na 15 minut.
Dodać resztę składników.
Zagnieść elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę.
Włożyć ja do posmarowanej olejem
miski i odstawić pod przykryciem
na ok. 1-1,5h (do podwojenia objętości).
Następnie podzielić ciasto na
dwie części i z każdej uformować bagietę.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną
papierem lub na specjalną formę
do wypieku bagietek.
Odstawić na 45-60 minut.
Przed pieczeniem naciąć ukośnie
w kilku miejscach ostrym nożem.
Piekarnik spryskać wodą.
Bagietki piec w 220 stopniach
ok. 15- 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz