Strony

6 lut 2013

Mini pączki


Miałam w tym roku nie robić
pączków ale jak tu nie robić jak
na każdym blogu pączki.
Narobiłam sobie smaku i dlatego
zrobiłam dziś małe pączusie:)

Składniki na ok. 100szt.:
1/2 kg mąki
250 ml letniego mleka
25g świeżych drożdży
100g cukru
3 żółtka
70 g masła

Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
 łyżkę cukru  i wymieszać aż 
drożdże się rozpuszczą.
Następnie dodać tyle mąki, żeby 
rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe 
miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut)
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru, żółtka
i na końcu rozpuszczone letnie masło.
Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
(do czasu aż podwoi objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę
i rozwałkować (dość grubo), wycinać kieliszkiem
pączki (mój kieliszek miał średnicę 5 cm) i zostawić
je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Smażyć w głębokim tłuszczu.
Ostudzić i polać lukrem lub posypać pudrem.



10 komentarzy:

  1. Pyszne takie małe pączuszki...

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem możliwe, że jutro je zrobię :) pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne Ci wyszły mikruski:)

    OdpowiedzUsuń
  4. och co to są za pączusie!!! smazyłam i smazyłam a teraz jem i jem :) pyszne :) szkoda, ze od nich nie zaczęłam bo bym tylko je zrobiła :) pozdrawiam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj mój debiut pączkowy, właśnie wycięłam i rosną sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Melduję, że wyszły super smaczne, mięciutkie, ale mają jedną wadę-szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez zrobiłam. SĄ pyszne, wypieczone, a nie surowe w środku-jak to często bywało ,gdy robiłam wg innych przepisów. Proszę o podpowiedż, jak zrobić do nich lukier i jak można byłoby je zrobić z nadzieniem z dżemu, czy przed smażeniem zaaplikować dżem , czy już po usmażeniu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lukier robię na bazie mleka na oko. Do ok. 2 łyżek gorącego mleka dodawać po trochu puder i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może być zbyt gęsty). Pączki najlepiej nadziać już po usmażeniu za pomocą np. strzykawki.

    OdpowiedzUsuń