Kolejna drożdżówka, która podbiła
moje (i nie tylko moje) serce.
Doskonale smakuje posmarowana
masłem np. na drugie śniadanie.
Przepis z książki B.Bytnerowiczowej
"Ciasta domowe"
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kg mąki
25g świeżych drożdży
250ml letniego mleka
2 jajka
120g cukru
szczypta soli
50g masła
1/2 jajka do posmarowania
Do miski wlać mleko, dodać
drożdże i je rozpuścić.
Wsypać 1 łyżeczkę cukru i tyle mąki,
żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy już wyrośnie dodać resztę mąki, cukru,
jajka, sól i rozpuszczone letnie masło.
Za pomocą miksera z hakami wyrobić ciasto,
przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
(ma podwoić swoją objętość).
Ciasto włożyć do wyłożonej papierem lub wysmarowanej
dużej foremki keksówki , posmarować roztrzepanym
jajkiem, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz