To moja druga potrawa na blogu
z najnowszej książki Jamiego Olivera.
Tym razem też będzie gulasz i też
jest to danie z kuchni greckiej.
Składniki dla 6 osób:
60 dag wołowiny gulaszowej
60 dag łopatki jagnięcej
3 czerwone cebule
1 łyżka rodzynek
1 puszka pomidorów (400g)
1 łyżka przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
oliwa (najlepiej grecka)
Składniki na marynatę:
125 ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki czerwonego octu winnego
1,5 łyżeczki ziela angielskiego
6 gozdzików
4 ząbki czosnku
3 listki laurowe
1 laska cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
Do mozdzierza włożyć ziele angielskie, gozdziki
i sól a następnie wszystko rozgnieść.
Dodać obrane ząbki czosnku i ucierać aż powstanie pasta.
Całość przełożyć do miski i dodać liście laurowe oraz
resztę składników na marynatę.
Mięso pokroić na kawałki i włożyć do marynaty.
Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Gdy mięso już się zamarynuje na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę i smażyć
aż się lekko zarumieni, dodać mięso razem z marynatą
a także rodzynki, pomidory i przecier pomidorowy.
Dolać tyle wody, żeby przykryła całość.
Doprawić solą i pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz
i dusić pod przykryciem 1,5h.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować potrawę
jeszcze przez 45 minut.
Na końcu dodać sok z cytryny i ewentualnie doprawić.
Skropić oliwą i podawać z ryżem lub makaronem
w kształcie ziarenek ryżu.
Posypać natką pietruszki.
z najnowszej książki Jamiego Olivera.
Tym razem też będzie gulasz i też
jest to danie z kuchni greckiej.
Składniki dla 6 osób:
60 dag wołowiny gulaszowej
60 dag łopatki jagnięcej
3 czerwone cebule
1 łyżka rodzynek
1 puszka pomidorów (400g)
1 łyżka przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
oliwa (najlepiej grecka)
Składniki na marynatę:
125 ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki czerwonego octu winnego
1,5 łyżeczki ziela angielskiego
6 gozdzików
4 ząbki czosnku
3 listki laurowe
1 laska cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
Do mozdzierza włożyć ziele angielskie, gozdziki
i sól a następnie wszystko rozgnieść.
Dodać obrane ząbki czosnku i ucierać aż powstanie pasta.
Całość przełożyć do miski i dodać liście laurowe oraz
resztę składników na marynatę.
Mięso pokroić na kawałki i włożyć do marynaty.
Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Gdy mięso już się zamarynuje na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę i smażyć
aż się lekko zarumieni, dodać mięso razem z marynatą
a także rodzynki, pomidory i przecier pomidorowy.
Dolać tyle wody, żeby przykryła całość.
Doprawić solą i pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz
i dusić pod przykryciem 1,5h.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować potrawę
jeszcze przez 45 minut.
Na końcu dodać sok z cytryny i ewentualnie doprawić.
Skropić oliwą i podawać z ryżem lub makaronem
w kształcie ziarenek ryżu.
Posypać natką pietruszki.
gdy przeglądałam książkę Jamiego tez mi wpadł do głowy ten przepis! bomba!
OdpowiedzUsuńNie czekaj jest na prawdę pyszny:)
Usuńależ fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńgulasz idealny :)
pysznie wygląda, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńznakomite danie:) pycha
OdpowiedzUsuń